• 1 of 8

  • 2 of 8

  • 3 of 8

  • 4 of 8

  • 5 of 8

  • 6 of 8

  • 7 of 8

  • 8 of 8

Historisk Beton. Hvorfor og hvordan bevarer vi det?

Beton! Gennem mere end 150 år har vi tænkt og talt om beton som et moderne materiale. Beton er noget vi laver når det skal bruges. Det udvikler sig i takt med industrialisering fra 1800-tallet og op igennem det 20. århundrede. Det blev synonymt med modernismen og i dag er det er af verdens mest brugte byggemateriale. Men det 20. århundredes moderne arkitektur er nu historie og beton er blevet bevaringsværdigt. Beton i sig bærer på store historier om samfundsforhold, industri og håndværk, mennesker og kultur. Dermed bliver betonbevaring mere og andet end en rent teknisk disciplin. Betonbevaring får dermed et kulturarvsperspektiv, som både spørger hvorfor og som stiller nye krav til hvordan vi bevarer betonen.

I 2019 kuraterede arkitekturet en serie fyraftensarrangementer om historisk beton for Dansk Beton og Dansk Betonforening.  De seks arrangementer formede sig som en rejse gennem dansk betons historie: fra før 1890 hvor man byggede i uarmeret beton, op igennem 1900-tallets jernbeton-udvikling til 1970’ernes storskala byggeri. Hvert arrangement bestod af en rundvisning i et bevaringsværdigt betonbyggeri og derefter foredrag om beton og betonbevaring fra ingeniører, arkitekter, historiker, fredningsmyndigheder, ejere …I maj var arrangementet var hovedtaleren præsidenten for ICOMOS’ komite for det 20. århundrede, Gunny Harboe. Alle arrangementer sluttede selvfølgelig med en diskussion om beton: hvorfor og hvordan bevarer vi beton i Danmark? og hvordan kan vi gøre det bedre?

Formålet med arrangementer var  at få sat fokus på beton som et historisk materiale, som vi skal passe på. Historisk beton og betonbevaring er et stort tema for internationale kulturarvsorganisationer. Det er på tide det også bliver det i Danmark.

Foredragsrækken var en succes. Alle arrangementer har været fuldt bookede. Deltagere var ingeniører, arkitekter, historiker, konservatorer som arbejder med beton i praksis og folk som bare var interesseret. Dansk Beton har filmet foredragene, som kan ses på Dansk Betons hjemmeside.

 

Udsnit fra foto og illustrationer til programmet af:
Vestvolden. Foto Lars Schmidt for Realdania
Herlev Hospital. Foto Torben Eskerod for Dansk Beton
Høje Gladsaxe. Foto Gladsaxe Byarkiv
Overformynderiet. Tegning af Fritz Schegel. Kilde ukendt. Venligst fundet af BS Arkitekter
Palægaragerne 1947. Arkivfoto Ukendt kilde og fotograf venligst fundet af Elgaard Architecture
Unity Temple. South Elevation Detail. Foto Tom Rossiter
Vestbad. Arkivfoto Forstadsmuseet. Farvebearbejdning GHB Landskabsarkitekter

Project Details

Del