Vedligehold moderne bygninger med traditionelt håndværk

VEDLIGEHOLD AF MODERNE BYGNINGER MED TRADITIONELT HÅNDVÆRK

Uanset om man har en gammel bygning eller en moderne bygning, skal den vedligeholdes. Det er bedst at vedligeholde lidt ad gangen. Ingen bygninger har godt af store renoveringer eller at få skiftet de oprindelig bygningsdele ud. Og så er det billigere at vedligeholde løbende end at renovere.

Mange moderne bygninger, selv fra 1950’erne og 60’erne har brug for vedligehold med traditionelle teknikker og materialer. De har måske trævinduer, skodder, murværk, tag og beton, der kan behandles helt traditionelt.

Det kan være svært at finde kurser og viden om hvordan man istandsætter og vedligeholder sit hus. Men der findes faktisk en del gode hjemmesider at hente hjælp fra. Og det er ikke så svært som man tror. F.eks. Center for Bygningsbevaring i Rådvad og Hverrige Centrum for Restaurering. Byggefilm.dk har også lagt film op.

I Sverige og Norge er der mange fine traditioner med kurser i gamle håndværk og hvordan man istandsætter sit eget hus. Der er også mere tradition for at gå sammen lokalt om at istandsætte gamle huse. Svensker og nordmænd er særlig gode til træhåndværk. Svenske Byggnadsvårdarna har lavet en fin filmserie, f.eks. denne film om hvordan man kan lave linoliemaling:  Linolja.  (Linoliemaling kan man også sagtens købe færdig, f.eks. Albecks hos Fyra Vindar. Det er nemt, billigt, miljøvenligt og langt det bedste for trævinduer).

Grundtvigsvej 27 er opført 1957 og tegnet af Viggo Møller Jensen. Det er boligetageejendom i jernbeton og med store  vinduespartier og skodder (på etagerne ovenover), som gør lejlighederne lyse. Både jernbetonen og de store vinduer var meget moderne i slutningen i 1950’erne, men vinduerne er stadigvæk træ. Det er i god kvalitet. Farven har holdt godt og kan være traditionel linoliemaling eller anden form for gammeldags oliemaling.

Del

Skriv kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.